Επικαιρότητα

Kαλύπτουν οι ασφαλιστικές Εταιρείες τους κινδύνους πολέμου;

Τι ισχύει για τις πολεμικές συρράξεις σε Ισραήλ, Ουκρανία και Σουδάν

Οι κίνδυνοι που απορρέουν από πολεμικές συγκρούσεις και τρομοκρατικές ενέργειες είθισται να περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις των ασφαλιστηρίων συμβολαίων περιουσίας, αυτοκινήτου και ζωής και να μην καλύπτονται. Καθοριστική ήταν η τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο του 2001, καθώς το κόστος των ζημιών για τις ασφαλιστικές εταιρίες ήταν άνευ προηγουμένου, φθάνοντας τα 40 δισ. δολάρια, οδηγώντας πολλές ασφαλιστικές εταιρίες στην εξαίρεση των κινδύνων πολέμου και τρομοκρατικών ενεργειών από τα συμβόλαιά τους.

Για το λόγο αυτό υπάρχει η δυνατότητα για αγορά ειδικού ασφαλιστηρίου, το οποίο θα καλύπτει κινδύνους όπως τραυματισμούς, απώλεια ή ζημία περιουσίας και εμπορευμάτων, ακύρωση εκδηλώσεων κ.λπ. Ευρύτατα διαδεδομένη είναι η ασφαλιστική κάλυψη των κινδύνων πολέμου στις αερομεταφορές και τη ναυτιλία. Μάλιστα από κάποιες χώρες απαιτείται τα αεροσκάφη να διαθέτουν ασφάλιση κινδύνων πολέμου, προκειμένου να εισέλθουν στον εθνικό εναέριο χώρο τους και να χρησιμοποιήσουν τα αεροδρόμιά τους.

Η δυσκολία της ασφαλιστικής κάλυψης των κινδύνων πολέμου είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν με ακρίβεια το πιθανό κόστος των ζημιών σε περίπτωση πολέμου και άρα δεν μπορούν να υπολογίσουν το ύψος των ασφαλίστρων. Επιπλέον, οι ζημιές από μία πολεμική σύρραξη ενδέχεται να είναι τόσο εκτεταμένες και σοβαρές, που ακόμη και αν έχουν εισπράξει πολύ υψηλά ασφάλιστρα, δε θα είναι σε θέση να τις αποζημιώσουν.

Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει το Reuters, η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει την παροχή κρατικής εγγύησης ύψους 5 δισ. δολαρίων στις ισραηλινές ασφαλιστικές εταιρίες, προκειμένου αυτές να είναι σε θέση να καλύψουν τις αεροπορικές εταιρίες της χώρας για τους κινδύνους που απορρέουν από την πολεμική σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με ανακοινώσεις των ασφαλιστικών εταιριών που ασφαλίζουν τις αεροπορικές εταιρίες El Al Airlines, Israir και Arkia, στα συμβόλαιά τους περιλαμβάνεται όρος ότι έχουν τη δυνατότητα εντός 7 ημερών να ακυρώσουν τις ασφαλιστικές τους συμβάσεις.

Η κίνηση αυτή της ισραηλινής κυβέρνησης θα καταστήσει εφικτή τη συνέχιση των πτήσεων των τριών αεροπορικών εταιριών, τη στιγμή που οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες ανά τον κόσμο ακυρώνουν τις πτήσεις τους προς το Ισραήλ.

Σημειωτέον ότι ο κλάδος των αερομεταφορών έχει αντιμετωπίσει ήδη αρκετές προκλήσεις, τόσο λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, όσο και λόγω της πολεμικής σύρραξης στο Σουδάν. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν απαιτήσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων εις βάρος ασφαλιστικών εταιριών, λόγω του εγκλωβισμού περίπου 400 αεροσκαφών στη Ρωσία μετά την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων εξ αιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία. Παράλληλα οι ζημιές που προκλήθηκαν σε αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ επέφεραν ένα κόστος αποζημίωσης ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο σύνολο των ασφαλίστρων που εισπράττονται σε ετήσια βάση για την κάλυψη των κινδύνων πολέμου στις αερομεταφορές, σύμφωνα με το Reuters. Έτσι τόσο οι αντασφαλιστές όσο και οι ασφαλιστές προχωρούν σε μεγάλες αυξήσεις ασφαλίστρων, οι οποίες κυμαίνονται από 50% έως και 100%!

Σημαντικές προκλήσεις έχει εγείρει ο μακρόχρονος ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς έληξε άδοξα η συμφωνία που είχε πετύχει ο ΟΗΕ με τη Ρωσία -συμφωνία η οποία υποστηρίχθηκε από τη διεθνή αγορά ναυτασφαλίσεων- προκειμένου να είναι εφικτή η εξαγωγή του ουκρανικού σιταριού μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Έτσι οι διεθνείς κολοσσοί των ναυτασφαλίσεων βρίσκονται σε συζητήσεις με την ουκρανική κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσουν να καλύπτουν τα πλοία που πραγματοποιούν τις μεταφορές σε νέες θαλάσσιες διαδρομές. Ήδη η μεσιτική εταιρία Miller ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι προχώρησε σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές για την ασφάλιση των πλοίων που θα ξεκινούν από τα λιμάνια του Κορνομόρσκ, της Οδυσσού και του Πιβντένι.

Ωστόσο τα προβλήματα ασφαλιστικής κάλυψης για την Ουκρανία δεν περιορίζονται στη θάλασσα. Εξ αιτίας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία αδυνατούν να ασφαλιστούν για κινδύνους πολέμου, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, αλλά και χρηματοδότησης, καθώς το κόστος δανεισμού γι’ αυτές είναι σημαντικά υψηλότερο συγκριτικά με τις επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα και να συνεχιστεί κατά το δυνατόν η ομαλή λειτουργία της ουκρανικής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και άλλοι φορείς δήλωσαν εγγράφως τον περασμένο Ιούνιο την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για τη στήριξη της ουκρανικής ασφαλιστικής αγοράς και των Ουκρανών επενδυτών με τη δημιουργία ενός εγγυητικού ταμείου.